Jačanje imuniteta kod starijih osoba

dr. Željka R.

Starenje je biološki proces koji predstavlja jednu prirodnu fazu u ljudskom životu. Starenjem ljudski organizam gubi određene sposobnosti koje je do tada imao (slabiji vid, sluh, promjene u metabolizmu, fizičkom izgledu, otežana motorika, slabiji imunitet) što najčešće doprinosi lakšem razvoju brojnih bolesti.

Komunikacija sa starijim osobama

Na sve te promjene utiču brojni faktori, od genetike do vanjskih uticaja, samog stila života koji uključuje načih ishrane i fizičku aktivnost.
Imunitet je sposobnost našeg organizma da se odbrani od raznih bolesti, infekcija izazvanih virusima, bakterijama, gljivicama. Ljudski imuni sistem je najvažniji imuni sistem koji posjedujemo i koji najbolje štiti.
On se može podijeliti na:

  • urođeni (prirodni, nespecifični) i
  • stečeni ( adaptivni) imuni odgovor.

Svaka osoba ima obe vrste imuniteta, koji zajedno grade jedinstveni sistem odbrane organizma. Promjene imunog sistema vezane za uzrast doprinose povećanoj podložnosti starijih osoba prema zaraznim bolestima, kao što su bolesti respiratornih organa, sistema za varenje i sl.
Da bi se organizam što ređe nalazio u stanju bolesti, imuni sistem održavao “jakim” i adekvatno odgovorio u kontaktu s različitim uzrocima oboljenja potrebna je racionalna i uravnotežena prehrana, koja uključuje unos optimalne količine hranjivih tvari, s tim da odnos između unesene količine i količine koja se potroši u organizmu za odgovarajuće procese mora biti ujednačen.

Starije osobe na tabletu

Princip pravilne prehrane predstavlja unos raznovrsnih namirnica u umjerenim i odgovarajućim količinama. Namirnice su podijeljene u skupine prema sličnosti sastava. Putem žitarica osiguravaju se u najvećoj mjeri ugljikohidrati. Namirnice životinjskog porijekla, ali i mahunarke i orašasti plodovi primarni su izvor kvalitetnih bjelančevina koje u organizmu imaju gradivnu ulogu. Voće i povrće osiguravaju u značajnu dozu vitamina i minerala važnih za funkcioniranje organizma, ali doprinose i unosu prehrambenih vlakana i antioksidansa. Masnoće koje su takođe bitan sastav prehrane treba unositi umjereno, uzimajući u obzir oba izvora, biljni i životinjski.
Svakako treba voditi voditi računa i o unosu tečnosti, čiji primarni izvor treba da bude voda, ali značajan izvor tečnosti su voće i povrće kao i razni čajevi i juhe tokom zimskih dana.

Starija kćerka i majka razgovaraju

Da bi se organizam održavao u što boljem stanju, bio spremniji i izdržljiviji u kontaktu sa uzročnicima oboljenja potrebno je pridržavati se koraka koji vode kao dobrom zdravlju. Ako želite saznati više o načinima na koje možete ojačati imunitet ili kako pripremiti organizam za nadolazeće zimske dane i period prehlada i gripa, pridružite nam se svakog četvrtka od 17 h i postavite pitanje doktoru na web stranici Prvog penzionerskog mikrokreditnog društva.

Podijelite na društvenim mrežama

Imate pitanje?

Ukoliko želite da nam postavite pitanje, možete nas dobiti na nekoliko načina: telefonom, putem maila i kontakt forme.