Povećajte primanja
U PENZIJI

Osnujte samostalno preduzeće koje će vam donijeti dodatni izvor prihoda tokom penzije.

Prekidanje radnog odnosa radi odlaska u penziju ne označava i kraj aktivnog života i privređivanja za osobe u trećoj životnoj dobi. Nakon više desetljeća marljivog i predanog rada, teško je preko noći okačiti kopačke o klin, a radno odijelo spremiti u skriveni kutak ormara. 


Čak i u penziji vaša radna aktivnost može da se nastavi, a bavljenje samostalnim preduzetništvom podarit će vam osjećaj korisnosti u društvu, istodobno predstavljajući odličan izvor dodatne zarade i to putem djelatnosti koje su vam dobro poznate: od povrtlarstva, voćarstva i vinogradarstva, sve do ribolova, pčelarstva i raznih zanata koje vi imate u malom prstu. 


Vaša sposobnost da budete aktivni, stvarate nešto vlastitim rukama i da ostvarujete dodatni prihod za život ne prestaje s navršenih 60 godina života. Uz Prvo penzionersko mikrokreditno društvo čak i svoje hobije možete pretvoriti u vrstu samostalnog preduzetništva.

PREDUZETNIŠTVO U PENZIJI

Iako ste zahvaljujući navršenim godinama života ili ostvarenim godinama radnoga staža zasluženo otišli u penziju, zakon Republike Srpske dozvoljava vam da i u penzionerskom dobu budete radno aktivni i to osnivanjem vlastitog samostalnog preduzeća ili obrta. Ako se već bavite poslovima koji se lako mogu registrirati kao oblik samostalnog preduzetništva, mi možemo postati podrška koju ćete trebati na tom putu.

U preduzetničke vode možete uploviti baveći se raznim poslovima tokom penzije; od poljoprivrednih poslova poput povrtlarstva, ugoja ljekovitog bilja ili cvijeća, preko ribolova i pčelarstva, sve do pripreme zimnice i izrade rukotvorina.

KALENDAR

Svaki mjesec u godini pogodan je za bavljenje raznolikim poslovima koji mogu postati temelj za otvaranje i registraciju vašeg samostalnog preduzeća. Koje poslove je poželjno obavljati u rano proljeće, što se sadi i sije u avgustu te kako zbirnuti povrtne kulture u novembru s pojavom prvog snijega, otkrijte u kalendaru aktivnosti.

    Kredit preduzetništvo u penziji

    Kako bi vaši prvi koraci u preduzetničkom svijetu tokom penzije bili što lakši, kreirali smo novu vrstu namjenskog kredita nazvanu Preduzetništvo u penziji.

    Za namjenski kredit Preduzetništvo u penziji mogu aplicirati svi penzioneri Fonda PIO RS bez obzira na starosnu dob, uz iznose od 500 do 5 000 KM i rokom otplate do 18 mjeseci.

    Ovaj posebno kreirani namjenski kredit ne zahtijeva komplikovan proces dokazivanja namjene čime se dodatno skraćuje vrijeme od podnošenja zahtjeva do isplaćivanja gotovine klijentu.

    Ako ste penzioner u Republici Srpskoj i potreban vam je početni kapital za pokretanje vlastitog obrta ili preduzeća u penziji, otkrijte detaljnu ponudu namjenskog kredita Preduzetništvo u penziji i budite slobodni kontaktirati nas za dodatne informacije.