Besplatno savjetovanje

Postavi pitanje doktoru

Cijeneći potrebe naših klijenata i situacija sa kojima se svakodnevno susreću, koje su karakteristične za penzionere i stariju životnu dob, odlučili smo, da i na ovaj način budemo uz Vas.

Svakog četvrtka u periodu od 17:00 do 18:00 časova iz udobnosti Vašeg doma besplatno razgovarajte i savjetujete se sa doktorom.

Na sve nedoumice i pitanja o zdravlju koja Vas zanimaju na raspolaganju će biti dr. Željka Račetović, specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, zaposlena u referentnoj ustanovi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju.

Postavite pitanje i informišite se o svim zdravstvenim nedoumicama koje vas zanimaju jer doktorica Račetović odgovara u najkraćem roku na vaše upite.

Vaše pitanje je spremljeno i pojavit će se kada se na njega odgovori.

Odgovori

 • Korisnik pita:
  Poštovanje, zanima me koji su glavni simptomi koji ukazuju na to da imamo insulinsku rezistenciju?Hvala
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   Poštovani, najčešći simptom je gojaznost i to centralna, pojasna (mada uvijek ne mora biti),nedostatak energije,osjećaj umora, kao i neredovni menstrualni ciklusi, koji se javljaju u sklopu stnja policističnih jajnika. Najispravnije je da se javite endokrinologu,koji će tek nakon pregleda i određenih dijagnostičkih procedura procijeniti da li kod Vas riječ o navedenom stanju.Lijep pozdrav.
 • Korisnik pita:
  Utjecu li antibiotici na krvnu sliku?
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   Pojedini antibiotici da. To su obično antibiotici za pareneralnu (vensku upotrebu).
 • Korisnik pita:
  Zdravo, Imam 19 godina i 63 kg, 170 cm visoka Zadnja 3 dana imam malo tvrđi stomak nego inace(cini mi se svakim danom sve vise) i to u predjelu pupka znc nije bas donji, nemam apetita i stolica je dosta neredovna, dosta drugacija nego sto je bila pri tome sam uzela dulcolax tabletu međutim nije pomoglo nista. Iako ne jedem osjecaj punoce i ispunjenosti zeluca je tu.
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   Prvo pokušajte da korigujete prehrambene navike, da u ishrani koristite više voća i zelenog povrća, gdje je više vlakana.Krećite se, sve u cilju boljeg rada crijeva. Ako povremeno uzmete Dulkolax tabletu,jedna Vam je malo,potrebno je uzeti dvije tablete u jednom aktu. Postoji i sirup Portalak,učinkovit je, za povremeno izazivanje stolice. Za umanjenje osjećaja nadutosti zbog nakupljanja gasova možete koristi Espumisan tbl 40 mg 2x1. Neka Vam ovo bude kratkoročna terapija, ako se tegobe nastave svakako se javite svom porodičnom ljekaru, da Vas uputi odgovarajućem specijalisti. Lijep pozdrav.
 • Korisnik pita:
  Pozdrav. Imam 65 godina. Radim oko kuce, oko cvijeća i u basti, sto uključuje često duže stajanje i saginjanje ledja. Već nekoliko puta sam zbog bolova u ledjima morala primati inekcije jer bi me ukocilo i jako boljelo. Da li takvi poslovi škode ledjima i treba li ih izbjegavati? Napominjem da bi me ledja većinom zabolila navečer ali ne tokom aktivnosti. Hvala vam na odgovoru.
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   Dugotrajnim stajanjem u mjestu, kao i sjedenjem stvarate dodatno opterećenje na kičmu, što može prouzrokovati bolove. Savjetujem Vam da pravite češće pauze, da prohodate i odmorite. Prilikom saginjanja pretpostavljam da uzimate nešto s podloge, što ima i veću težinu, pa bi ste trebali da zauzmete zaštitne položaje. Naravno, izbjegavajte rotirajuće pokrete tijela, podizanje tereta u nepravilnom položaju, dozirajte Vaše obaveze. Ako imate priliku, naučite terapijske vježbe, koje bi Vam dodatno ojačale muskulaturu kičmenog stuba,najviše bi Vam pomoglo. Lijep pozdrav.
 • Korisnik pita:
  Imam bolove u desnom kuku ,koljenu i trne mi jako desna ruka ,lijeva manje.veliki pozdrav.
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   Bolovi u kuku i koljenu uglavnom nisu vezani s tegobama s rukama. Obratite se svom porodičnom ljekaru, on bi Vas trebao uputiti fizijatru na pregled,koji će dalje da procijeni koji Vam vid liječenja i dijagnostike treba. Lijep pozdrav.
 • Korisnik pita:
  Konstantno imam pojačane trnce u rukama i nogama. A noge još i žarenje uz to. Kako da olakšam?
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   U kućnim uslovima možete pokušati koristiti preparat pod imenom Milgamma tbl 100 mg 2x1 u trajanju od dva mjeseca. Ne znam da li ste dijabetičar?! Obzirom da je to izraženo na sva četiri ekstremiteta, savjetujem Vam da se obavezno javite na pregled neurologu.
 • Korisnik pita:
  Je li normalno da se na planini umaram više nego u gradu?
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   Pretpostavljam da na planinu idete radi dužih šetnji i drugčaijeg vida fizičke aktivnosti nego obično, tako da je to normalno. Sam uspon koji savladavate zahtjeva veći napor nego sporiji hod po ravnom. Lijep pozdrav
 • Korisnik pita:
  Osjećam mol uzglobu lijeve ruke,šake i pri okretanju šake osjećam jaku bol već neko vrijeme,prsti šake su mioboljeli od artritisa i vrć su se kosti prstiju počeli kriviti.Eta poduzeti.
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   Obzirom da pominjete artritis,vjerujem da koristite terapiju propisanu od strane reumatologa. Mozete uzeti dodatnu tabletu za bolove, nešto što imate u kućnoj apoteci. Ako niste pod kontrolom reumatologa, onda to svakako učinite, a potom bi Vas isti trebao uputiti i fizijatru. Lijep pozdrav
 • Korisnik pita:
  Radila sam OGTT test opterecenja glukozom Inzulin -0 28,80 ri 7-24,inzulin -30 je bio 94,30 inzulin u 60 je bio 204,10 ,inzulin u 90 je bio 229,30 i inzulin u 120 je bio 226,00 da li su ovo normalne vrijednosti
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   Obzirom da nije riječ o rutinskim pretragama, javite se endokrinologu. Lijep pozdrav
 • Korisnik pita:
  Imam jak bol u lijevom kuku bolje rečeni kicme visoko iznad kuka.Bol silazi niz nogu do samof zgloba.
  • dr. Željka Račetović je odgovorila:
   Poštovani, ako mislite pod oviim "do samoga zgloba" do skočnog zgloba to je problematika najvjerovatnije vezana za slabinsku kičmu. Za početak uzmite nešto za bolove u kućnim uslovima, potom se javite Vašem porodičnom ljekaru, da Vas uputi fizijatru na pregled i dalju obradu.

*Dobiveni odgovori informativnog su karaktera. Za potpunu dijagnozu potrebno je obaviti klinički pregled.