Finansijska sigurnost i prevencija prevara kod penzionera

Koliko često dobijete poruku na Viberu ili Facebooku od nepoznate osobe koja vam nudi svakojake usluge ili proizvode po toliko niskim cijenama da bude sumnju u vama? Ili vam pristigne poruka u kojem pošiljaoc tvrdi da ste osvojili nagradu, a sve što trebate učiniti je ostaviti svoje lične podatke?

Komunikacija sa starijim osobama

Moderno doba sa sobom donosi i moderne prevare koje se sve češće temelje na korištenju društvenih mreža, aplikacija za instant dopisivanje i e-mail poruke. Godinama takve vrste prevara sve više napreduju te ih je često vrlo teško ili nemoguće prepoznati, a još teže je starijim osobama koje nisu odrasle uz modernu tehnologiju i ne mogu uočiti kada se radi o stvarnoj situaciji, a kada je riječ o pokušaju prevare.

Šta je internetska sigurnost?

Možda i najveće i najznačajnije otkriće modernog doba u posljednjih 50-ak godina svakako je Internet – mreža koja povezuje svijet, sadrži enormne količine informacija i podataka te olakšava funkcioniranje svijeta na različite načine. Uz nebrojeno mnogo korisnih stvari koje je Internet sa sobom donio, on također donosi i neke negativne pojave kao što su internetske prevare.

Iz tog razloga se od samog nastanka Interneta kontinuirano radi na internetskoj sigurnosti i opismenjavanju korisnika kako zaštititi sebe, svoje podatke, finansije i lične informacije u bespućima Interneta. U tom procesu jačanja internetske sigurnosti, često se fokus stavlja na najmlađe i najstarije članove društva koji su često glavna meta takvih vrsta prevara.

Zašto su starije generacije podložnije internetskim prevarama?

Različite generacije ljudi odrasle su s različitim tehnologijama i inovacijama koje su za njihovo vrijeme predstavljale vrhunac napretka ljudske civilizacije. Pa su tako osobe rođene prije 150 godina svjedočile otkriću električne struje i prvog automobila, oni koji su rođeni prije 100 godina bili su prvi svjedoci televizije i radija, a mlađe generacije rođene u posljednjih 20-ak godina, odrasle su na trenutno aktualnoj tehnologiji Interneta, mobilnih telefona, računala i društvenih mreža.

 

I baš kao što današnji 15-ogodišnjak ne bi znao koristiti telefon s pokretnim brojčanikom, isto tako je razumno da starije generacije ne mogu preko noći upoznati kompleksan sistem kakav je Internet i shvatiti kako funkcioniraju društvene mreže i mobilne aplikacije, a još manje da na ovim modernim tehnološkim dostignućima vrebaju prevaranti.

Moderne finansijske prevare

Od nigerijskog princa koji svoju imovinu vrijednu milione dolara ostavlja upravo vama ako mu pošaljete 50$ za rješavanje dokumentacije, do izrazito naprednih i teško uočljivih modernih internetskih prevara – internetski ili cyber kriminal svake godine je u porastu, a najčešće su upravo finansijske prevare, zbog čega je važno ostati informiran i obrazovati se po pitanju internetske sigurnosti, jer je to najbolja prevencija ovakvih tipova prevara.

U nastavku vam donosimo popis nekoliko najčešćih vrsta modernih prevara kako biste ih mogli prepoznati i izbjeći negativne posljedice za vaše finansije.

Prevara s računima

Prevara s računima predstavlja oblik finansijske prevare u kojem se varalica pretvara da je određena institucija ili kompanija i nastoji vas navesti da buduće uplate računa vršite na drugi transakcijski bankovni račun.

Primjerice, možete zaprimiti telefonski poziv, SMS poruku ili e-mail u kojem se netko lažno predstavlja kao službenik vašeg teleoperatera i nastoji vas uvjeriti da telefonske račune uplatite na drugi bankovni račun.

Krađe identiteta

Jedna od najopasnijih vrsta prevara, koja može dovesti do dugotrajnih posljedica za prevarenu osobu, je krađa identiteta, a najčešće se pojavljuje u jednom od sljedećih oblika:

  • Vishing – oblik krađe identiteta telefonskim pozivom; prevaranti nastoje telefonskim pozivom izvući lične, finansijske ili sigurnosne podatke od pojedinca
  • Phishing – oblik krađe identiteta e-mail porukama; prevaranti šalju lažne e-mail poruke nastojeći na razne načine navesti primaoce da otkriju svoje podatke, najčešće broj bankovne kartice i CVV/CVC broj koji su potrebni za internetsku kupovinu
  • Smishing – oblik krađe identiteta putem SMS poruka; prevaranti kontaktiraju potencijalne žrtve prevara putem SMS poruka u cilju otkrivanja njihovih ličnih podataka

Krivotvorene internetske stranice 

U ovom obliku finansijske prevare, prevaranti šalju poveznicu s lažnog ili krivotvorenog e-mail računa koja vas vodi na lažnu internetsku stranicu, primjerice vaše banke, a otvaranjem poveznice, prevaranti koriste različite metode prikupljanja vaših podataka.

Investicijske prevare

Ove vrste prevara odvijaju se na način da pojedinca kontaktiraju predstavnici finansijskih institucija ili fondova koje, iako djeluju zvanično i stvarno, su zapravo lažne i nepostojeće institucije. 

Investicijski prevaranti pritom nude različite vrste kredita, zajmova i investicijskih prilika koji djeluju predobro da bi bili stvarni, a upravo privučeni poželjnim uvjetima i prilikama kredita ili investicija, mnogi upadnu u prevaru.

Prevare bazirane na ličnim odnosima

Ovoj vrsti prevara su najpodložniji stariji pripadnici društva, posebno oni koji koriste društvene mreže ili aplikacije za instant dopisivanje poput Whatsapp i Viber aplikacije. Prevara se odvija na način da se kreira lažni profil s imenom, podacima i fotografijom osobe koju vi već poznajete, a zatim vas lažni profil kontaktira pretvarajući se da je vaš rođak, komšija iz djetinjstva, prijatelj iz osnovne škole.

U takvoj vrsti kontakta, prevarant koji se krije iza lažnog profila, pokušat će vas navesti da mu pošaljete određeni finansijski iznos za liječenje, za otplatu duga i niz drugih situacija, a da vi vrlo često nećete moći zaključiti da se ne radi o osobi koju poznajete već o potpunom strancu.

Kako se zaštititi?

Iako internetske prevare postaju sve sofisticiranije i naprednije, postoji niz načina na koji se prevare mogu izbjeći, a pojedinac zaštititi sebe i svoje podatke.

 

Koristite jedinstvene i složene lozinke za korisničke račune

Iako je u praksi lakše upamtiti jednu lozinku i koristiti je za različite račune i aplikacije, to je jedna od glavnih pogrešaka koje korisnici čine koristeći Internet. Zamislite lozinku kao ključ od različitih soba u kući – ako koristite isti ključ za sva vrata, provalnik treba otkriti samo jedan kako bi imao pristup svim vašim sobama, a isto vrijedi i za internetske račune.

Danas aplikacije i digitalne platforme same ukazuju na snagu vaše lozinke, a postoje i online upravitelji lozinkama koji čuvaju vaše pristupne podatke kako ih ne biste morali pamtiti ili bilježiti na papir.

Ne prihvaćajte kontakt s nepoznatim osobama na Internetu 

Korisnici na Internetu se ne predstavljaju uvijek istinito te se iza naizgled bezazlenih računa mogu kriti osobe koje nastoje počiniti krađu identiteta, preuzeti nečije lične podatke ili izvršiti finansijsku prevaru.

Upravo iz tog razloga se preporučuje održavati kontakt isključivo s poznatim i provjerenim osobama, a čak i tada treba imati na umu mogućnost lažnog predstavljanja.

Pazite na šta klikćete

Učinkovita metoda kibernetičkih i internetskih prevara često se oslanja na navođenje korisnika da klikne na poveznicu, preuzme malware ili štetni program, putem kojega se mogu otuđiti njegovi podaci. Malware se može pojaviti u obliku popularne igrice, zanimljivog oglasa, e-maila koji vam nudi tehničku podršku te niza drugih oblika koje je često teško prepoznati kao opasne.

Kako ih prepoznati? Provjerite kako glasi e-mail s kojega ste kontaktirani – glasi li čudno i neslužbeno? Provjerite i tekst ili poruku – glasi li generički, robotski, s nizom pravopisnih pogrešaka i traži li vašu hitnu reakciju? Sve to vam može dati do znanja da je riječ o prevari, a kao krajnji korak sigurnosti, uvijek možete stupiti u kontakt s kompanijom putem oficijelnih kanala kao što su web stranica ili oficijelni broj telefona.

Ažurirajte programe sigurnosti i postavke privatnosti

Iako poruke i podsjetnici operativnih sistema na računalu i mobitelu često znaju biti naporni, njihov cilj je unaprijediti vašu sigurnost. Upravo zato redovno trebate ažurirati svoje sisteme koji štite vaše uređaje i korisničke račune od kibernetičkih napada.

Sve više aplikacija vrši ažuriranja samostalno i automatski, ali bez obzira na to, povremeno provjerite detalje postavki vašeg sistema i privatnosti na uređajima i računima.

Ažurirajte programe sigurnosti i postavke privatnosti

Iako poruke i podsjetnici operativnih sistema na računalu i mobitelu često znaju biti naporni, njihov cilj je unaprijediti vašu sigurnost. Upravo zato redovno trebate ažurirati svoje sisteme koji štite vaše uređaje i korisničke račune od kibernetičkih napada.

Sve više aplikacija vrši ažuriranja samostalno i automatski, ali bez obzira na to, povremeno provjerite detalje postavki vašeg sistema i privatnosti na uređajima i računima.

 

Neka vas različite internetske prevare ne dovedu u stanje uznemirenosti i nesigurnosti, već ih shvatite kao poticaj da naučite nešto više o internetskoj sigurnosti i načinima kako zaštititi sebe i svoje podatke.

Ako s tehnologijom još uvijek niste na “ti”, obratite se za pomoć svojim mlađim članovima porodice, zamolite ih da provjere vaše račune, društvene mreže, a možete ih tražiti i za savjet kad god vas kontaktira netko sumnjiv.

Podijelite na društvenim mrežama

Imate pitanje?

Ukoliko želite da nam postavite pitanje, možete nas dobiti na nekoliko načina: telefonom, putem maila i kontakt forme.