Uloga mentalnog zdravlja kod penzionera

Lagana šetnja svaki dan radi zdravlja mišića i kostiju te bolje cirkulacije. Raznovrsna i zdrava ishrana radi regulacije šećera, kolesterola i krvnog pritiska. Unos vitamina i minerala za očuvanje imuniteta. Kad je u pitanju fizičko zdravlje, većina penzionera vodi računa o zdravim navikama u čemu im često pomažu i djeca i unuci. Ali što je s mentalnim zdravljem?

Komunikacija sa starijim osobama

Mentalno zdravlje je jednako važno za ugodan i neometan život, a često se gura pod tepih te se veća važnost pridaje onom fizičkom. Oktobar je mjesec mentalnog zdravlja zbog čega vam donosimo nekoliko savjeta i ideja koje mogu pomoći da vaše mentalno zdravlje bude na zavidnoj razini.

Uspostavite rutinu

Iako pojam rutina sa sobom donosi asocijacije za nešto naporno i zamarajuće, ona ipak ima značajan pozitivan učinak na mentalno zdravlje. Kada se tijelo navikne na određeni tok dana, smanjuje se osjećaj prikrivenog stresa na organizam jer u svakom trenutku dana znate koje obaveze vas očekuju ili što trebate odraditi sljedeći vikend. Na taj način, vaš organizam nije u neizvjesnosti, već u stanju opuštenosti.

To ne znači da u potpunosti trebate izbaciti spontanost iz života, ali ustaljene navike i rutina života mogu biti od velike koristi. Definišite svoju rutinu na način da ćete ići na spavanje i buditi se u određeno doba, da ćete poslijepodne uzeti pola sata za sebe i ispijanje čaja ili kafe, da će večer biti posvećena čitanju knjiga, a vikend za izlet u prirodu ili vrtlarenje.

Starije osobe na tabletu
Starija kćerka i majka razgovaraju

Izbjegavajte negativne vijesti

Dnevne novine, radio, televizija, pa čak i internetski portali, prepuni su negativnih vijesti, a svakodnevna izloženost takvim sadržajima može ostaviti utjecaj na mentalno zdravlje i raspoloženje bilo koga, pa tako i starijih osoba. Nemoguće je u potpunosti izbjeći negativne vijesti, članke iz crne hronike, reportaže iz ratom pogođenih područja, fotografije koje svjedoče elementarnim nepogodama ili nesrećama. Ali, ono što možete učiniti jest birati sadržaj koji čitate i gledate, a negativne vijesti svesti na minimum.

Umjesto toga, birajte opušteni muzički radio program, tematsku emisiju pozitivnog karaktera, časopise sa zanimljivim temama i slično, a u svrhu dnevne informisanosti bit će dovoljan večernji dnevnik na televiziji.

Radite kognitivne vježbe

Anatomski gledano, mozak nije mišić, ali funkcioniše na sličan način. Što je mozak više suočen s izazovima i radom, postaje jači, baš poput mišića. Upravo zato su kognitivne vježbe vrlo važna stavka, posebno u starijoj životnoj dobi za koju se često vežu poremećaji pamćenja.

Kognitivne vježbe ne moraju biti komplikovane kako bi bile uspješne. U tu svrhu možete posegnuti za križaljkom, rješavanjem sudoku zadataka, rebusa i drugih numeričkih igara, a također je poželjno igranje šaha i kartaških igara koje potiču moždanu aktivnost. Osim toga, i televizijski kvizovi znanja mogu unaprijediti mentalno zdravlje i funkcionalno razmišljanje.

Baka ruča sa unukom
Komunikacija sa starijim osobama

Okružite se najmilijima

Vrijeme provedeno s porodicom i bliskim prijateljima od presudne je važnosti za dobrobit mentalnog zdravlja jer potiče osjećaj pripadnosti i voljenosti. Bez obzira radi li se o rođendanskoj zabavi, blagdanskom ručku ili opuštenom vikend druženju s najdražima, takva vrsta kontakta s dragim ljudima može unaprijediti mentalno zdravlje. Razlog leži u tome da je starijim osobama i penzionerima takvo okruženje poznato, mogu biti u potpunosti opušteni i svoji, a vrlo često se u takvom društvu zbijaju šale i pričaju vesele priče koje pozitivno djeluju na duh i raspoloženje.

Osim toga, socijalni kontakt u starijoj dobi služi i kao način suzbijanja osjećaja samoće i depresivnosti koji se često veže za penzionersko doba, iako mnogi često zaboravljaju da je penzionerima potrebno druženje, kako s vršnjacima, tako i s drugim generacijama.

Aktivno provodite vrijeme

Tijelo je jedan uigran mehanizam, stoga je poželjno da svi njegovi dijelovi funkcionišu na pravilan način. To znači da mentalno zdravlje utječe na ono fizičko, ali i fizičko zdravlje utječe na mentalno.

Zbog toga nekoliko puta sedmično krenite u šetnju koja će vas opustiti i razbistriti misli, povremeno se upustite u biciklističku avanturu u obližnjoj šumi ili izletištu, a ako vam to zdravlje dopušta, bavite se laganim sportskim aktivnostima.

Baka i djed šetaju unuka

Vikend izleti su savršena opcija za fizičku aktivnost gdje usporedno možete otkriti i ljepote krajeva u kojima ranije niste bili. U planiranju takvih aktivnosti u prirodi, u koje možete uključiti i svoju porodicu i bliske prijatelje, mogu vam pomoći usluge i proizvodi koje nudi Prvo penzionersko mikrokreditno društvo koje uslove kredita prilagođava svakom penzioneru sukladno njegovim željama i mogućnostima.

Podijelite na društvenim mrežama

Imate pitanje?

Ukoliko želite da nam postavite pitanje, možete nas dobiti na nekoliko načina: telefonom, putem maila i kontakt forme.