Priprema domaćinstva za zimu

Svaki novi dan pokazuje niže temperature na termometru, dani su kraći te smo samim time i manje vremena izloženi sunčevoj svjetlosti, a ni jutarnji led i mraz nisu nepoznanica. Iako naše prostore najčešće ne zahvaćaju izrazito hladne i ledene zime, ipak su česte kiše, vjetrovi i snijeg skoro pa svakodnevna pojava od oktobra do aprila. Upravo zato je važno domaćinstvo pripremiti na vrijeme za hladne zimske dane, posebno u slučaju penzionera i starijih osoba koje žive same. Donosimo vam nekoliko savjeta i stvari na koje biste trebali obratiti pozornost u nadolazećim sedmicama kako biste sigurno i mirno mogli provesti zimu koja će uskoro pokazati svoju još hladniju stranu.

Komunikacija sa starijim osobama

Čišćenje dimnjaka i oluka

Tokom jesenskih dana lišće na stablima je promijenilo boju, osušilo se i opalo, a dio opalog lišća možda je završio i u olucima i začepio ih pa biste već s prvim obilnijim kišama mogli imati lošu odvodnju kišnice s krovova. Kako biste to spriječili, dogovorite s djecom, unucima ili susjedima čišćenje krova i oluka ili uposlite osobu koja će to obaviti u vaše ime.

Ako je to zadatak koji možete obaviti sami, pobrinite se da čišćenje obavljate tokom sušnog dana kako biste izbjegli moguće ozljede zbog klizavog i mokrog krova ili ljestvi.

Osim oluka, važno je pripremiti i dimnjak za sezonu grijanja. Angažirajte dimnjačara i osigurajte ugodnu i toplu zimu u vlastitom domu.

Starije osobe na tabletu
Starija kćerka i majka razgovaraju

Priprema ogrijeva za zimu

Ako se vaše domaćinstvo grije loženjem drva i sličnog ogrijeva, važno je na vrijeme osigurati dovoljne količine odgovarajućeg ogrijeva kako biste tokom cijele zime bezbrižno boravili u vlastitom domu okruženi ugodnom i toplom atmosferom.

Osim toga, različite vrste ogrijeva pogodne su za različite potrebe, stoga razmislite i o kombiniranom načinu grijanja upotrebom plina, drva, peleta ili električne energije, s obzirom na različite vremenske uvjete i vaše potrebe u domaćinstvu.

Provjera klima uređaja i radijatora

Značajan broj domaćinstava, pogotovo onih u gradskom području, za grijanje koristi električnu energiju i klima uređaje ili pak grijanje putem toplana i radijatora. Tokom proljetne i ljetne sezone kada nije bilo potrebe za korištenjem klima uređaja i radijatora, došlo je do nakupljanja prljavštine, prašine i sličnih čestica u njima, zbog čega može doći do smanjenog ili problematičnog rada koji troši energiju, ali ne isporučuje dovoljno topline.

Upravo zato je važno provjeriti klima uređaje i radijatore prije početka zimske sezone grijanja, očistiti ih te po potrebi angažirati majstora koji će se pobrinuti da uređaji rade u punom kapacitetu. Na taj način možete uštediti dio energije koji bi neispravan ili neočišćen uređaj potrošio uzalud.

Baka ruča sa unukom
Komunikacija sa starijim osobama

Provjera zimske opreme

Iznenadne snježne mećave koje donesu velike količine snijega preko noći nisu rijetka pojava, posebno u sjevernim i planinskim područjima. Ne dopustite da vas iznenadi bijeli prekrivač ispred kuće ili zgrade, već na vrijeme provjerite stanje zimske opreme.

Lopate za snijeg, alati za uklanjanje snijega i leda s automobila, rukavice, svjetiljke na baterije u slučaju nestanka električne struje, pa čak i zaliha soli za posuti po prilazu kući ili zgradi – sve su to korisne i poželjne stvari koje bi svako domaćinstvo trebalo imati tokom zimskih dana.

Vanjske česme i vodovodne cijevi

S obzirom da tokom zime u našim krajevima temperature često padaju ispod nule, nisu rijetka smrzavanja cijevi i česmi, posebno onih koji se nalaze vani i stalno su izloženi zimskim vremenskim uvjetima.

Zbog toga na vrijeme provjerite jesu li sve glavne cijevi i česme zaštićene od smrzavanja kako ne biste došli u situaciju da vaše domaćinstvo nema dotok vode.

Baka i djed šetaju unuka
Komunikacija sa starijim osobama

Iako priprema domaćinstva za zimu može biti izazovna, uvijek se možete osloniti na drage i bliske osobe da vam pomognu, bez obzira radi li se o fizičkoj pomoći u radovima ili da vas podsjete na nešto što bi bilo dobro odraditi prije početka prave zime. Za pomoć možete računati i na Prvo penzionersko mikrokreditno društvo jer nudimo usluge i kredite svim penzionerima Republike Srpske, a uvjete prilagođavamo potrebama i mogućnostima svakog penzionera. Otkrijte koje usluge i kreditne proizvode nudimo i spremno dočekajte zimu.

Podijelite na društvenim mrežama

Imate pitanje?

Ukoliko želite da nam postavite pitanje, možete nas dobiti na nekoliko načina: telefonom, putem maila i kontakt forme.