Neizostavni oslonac: uloga baka i djedova za odgoj djece

Kako se mijenja tok i način života, vrijeme koje provodimo s našim bakama i djedovima može postati znatno smanjeno. Ipak, činjenica je da nakon roditelja, bake i djedovi predstavljaju veliku ulogu za odgoj djece i razvoj unučadi. Iskrena ljubav i briga sastavni su dijelovi starijih generacija prema svojim najmilijima.

Komunikacija sa starijim osobama

Komunikacija može biti jako komplikovan proces, pogotovo ako su u nju uključeni pripadnici različitih dobnih skupina. Domaćinstva na ovim područjima često uključuju suživot više generacija: roditelja, djece te baka i djedova. Svi su oni odrastali u različitim vremenima zbog čega čak i svakodnevni razgovori mogu biti ispunjeni izazovima i preprekama koje vode do nerazumijevanja.

Zaposleni roditelji koji u današnje vrijeme sve češće žongliraju između više poslova, djeca i mladi koji se školuju ili prave prve korake u svojoj karijeri te djedovi i bake, penzioneri koji su po prestanku rada krenuli u potragu za novim zanimacijama. Svi imaju različite potrebe, različite interese, ali zbog porodične povezanosti ili života pod istim krovom, potrebno je pronaći isti jezik kojim svi mogu govoriti i koji svi mogu razumjeti, a u nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji vam to mogu i olakšati.

Toplina doma i kvalitetno vrijeme

Današnji svijet se vodi modernom tehnologijom koja brzo napreduje čime se dosta razlikuje od prošlih vremena u kojem su živjele starije osobe. S time vidimo koliko se i koncept porodice mijenja ovisno o sredini. Zbog ubrzanog načina života i poslova roditelji nisu u mogućnosti posvetiti većinu vremena svojoj djeci. Zapravo tada bake i djedovi, posebice koji su penzioneri, priskaču u pomoć te predstavljaju najveći oslonac za odgoj djece. Oni pružaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti djeci te su uvijek voljni biti dio života svoje unučadi i osigurati im kvalitetno vrijeme.

Starije osobe na tabletu
Starija kćerka i majka razgovaraju

Izvor mudrosti i iskustva

Uloga osoba starije životne dobe kad je u pitanju odgoj djece često se podcjenjuje. Moramo biti svjesni da bake i djedovi imaju iscrpno iskustvo te su prošli puno toga tokom života. Bilo da se radi o savjetu vezanom za školu, prijateljstvu ili prirodnom lijeku za prehladu. Njihovo iskustvo uvelike pridonosi uspješnoj interakciji s djecom i njihovom oblikovanju. U modernom načinu života djeca se suočavaju s mnogim situacijama gdje im upravo mudrost koju posjeduju starije osobe može pomoći i ohrabriti ih.

Učitelji pravih vrijednosti

Osim što su konstantni oslonac, najbolji su primjer učenja pristojnosti i poštovanja. Uz starije osobe pravila osnovnog ponašanja se najbolje nauče jer kroz porodične anegdote i uspomene podučavaju unuke važnim životnim lekcijama od malih nogu. Zapravo, ovakvo podučavanje je neprocjenjivo posebice kada dolazi od članova porodice i bližnjih osoba s kojima su djeca povezana. Dodatni faktor je da djeca od rane dobi najviše uče i pamte, a usađivanje pravih vrijednosti je temelj za cijeli život.

Baka ruča sa unukom
Komunikacija sa starijim osobama

Balans u odgoju

Roditelji često pokušavaju upravljati rasporedom i svakodnevnim aktivnostima svoje djece. Ponekad, djeca krše taj isti raspored i žele smanjiti/promijeniti svoje unaprijed organizirane aktivnosti i ovdje traže pomoć od bake i djedova. Osobe starije životne dobi razumiju i znaju kada je djetetu potreban odmor i dopuste djeci da ponekad prekrše pravila koja roditelji postave. Normalno je i očekivano da penzioneri imaju više razumijevanja prema unučadi što pridonosi i održava balans između načina razmišljanja njihove djece, tj. mlađih generacija u samom odgoju.

Ispunjenost za penzionere

Pomaganje i aktivno učestvovanje u odgoju unučadi pridonosi funkcioniranju osoba starije životne dobi. Tokom penzije starije osobe imaju više slobodnog vremena i bitno je da ga iskoriste u razgovoru i učeći različite aktivnosti. Mogućnost provođenja vremena sa djecom održava ih aktivnim te ispunjava njihovo vrijeme. Štoviše, zajedničke aktivnosti djeluju pozitivno na obje generacije jer je porodica ključni element za razvoj i odgoj djece.

Baka i djed šetaju unuka

Tokom odrastanja, bake i djedovi uvijek žele pomoći ili razveseliti svoje najmlađe. Bilo da se radi o poklonu za rođendan, zasluženom odmoru nakon uspješne školske godine ili diplomiranju, uvijek su spremni iznenaditi unučad te ih nagraditi. Kako biste darovali svoje najmilije provjerite naše posebne akcije te brzo i jednostavno iskoristite kredite i posebne ponude koje vam nudi Prvo penzionersko mikrokreditno društvo.

Komunikacija sa starijim osobama

Bake i djedovi na različite načine pružaju velik oslonac i pomažu djeci da ostanu bliski svojim korijenima. Njihova prisutnost i ljubav su neprocjenjivi faktori za odgoj djece. Upravo su oni poveznica sa vrijednostima i tradicijom porodice koju će mlađe generacije nastavit prenositi dalje.

Podijelite na društvenim mrežama

Imate pitanje?

Ukoliko želite da nam postavite pitanje, možete nas dobiti na nekoliko načina: telefonom, putem maila i kontakt forme.