Lojalnost: vrlina starijih osoba

Lojalnost ili odanost jedna je od najvažnijih osobina i karakteristika porodičnih odnosa jer je riječ o vrlini koja nastaje tokom višegodišnjeg odnosa dviju ili više osoba. Upravo zato se često mlađim osobama zamjera nedostatak odanosti prema prijateljima jer su češće spremni mijenjati svoje prijateljske grupe, a nerijetko imaju i nedostatak odanosti i prema članovima obitelji jer prijatelji dolaze na prvo mjesto. S druge strane, kaže se da starost donosi mudrost i promišljenost u ponašanju, stoga se starije osobe češće promatraju kao lojalne, privržene obitelji i dugoročnim prijateljima, ali i nekim vrijednostima i idejama koje su im postale bitne tokom godina.

Komunikacija sa starijim osobama

Lojalnost prema osobama

Lojalnost starijih osoba najviše se prepoznaje u njihovom odnosu prema dragim ljudima, bilo da se radi o porodici, dugogodišnjim prijateljima ili komšijama s kojima su proveli većinu svoga života.

U životu starijih osoba porodica je na prvom mjestu te se posvećuje velika pažnja njegovanju porodičnih odnosa kroz razna druženja i okupljanja, proslavljanje blagdana, rođendana i drugih važnih dana za članove porodice. U takvom okruženju starije osobe se osjećaju najugodnije, a često i najsretnije, posebno ako se radi o velikim porodicama čiji članovi žive u različitim mjestima te se imaju priliku družiti svega nekoliko puta godišnje.

Starije osobe na tabletu

Slična situacija je i u odnosima starijih osoba i penzionera sa svojim prijateljima koji se nakon višegodišnjeg poznanstva često smatraju članom porodice jer su se u više prilika uvjerili da na prave prijatelje mogu računati baš kao i na vlastitu djecu, unuke i druge članove porodice.

Kad je u pitanju odanost prema komšijama, ona također proizlazi iz svakodnevnih razgovora, međusobnog pomaganja bilo da se radi o renovaciji kuće ili malo šećera koji komšiji treba za napraviti kolač. Starije osobe, a posebno penzioneri nakon kraja radnog odnosa i odlaska u penziju, nisu sklone preseljenju već vrijeme provode u dobro poznatom okruženju vlastitog doma te imaju više vremena za druženje s komšijama za razliku od mlađih osoba koje zbog užurbanog načina života često ne znaju ni imena prvih komšija. Upravo zbog tog razloga se kod starijih osoba razvija veća odanost prema osobama koje žive u njihovoj blizini i s kojima često provode vrijeme.

Također se može primijetiti i lojalnost koja izlazi izvan okvira porodičnih i prijateljskih veza pa su tako starije osobe sklone uvijek odlaziti istom frizeru, zvati istog majstora za popravak po kući, kupovati povrće od točno određenog prodavača na tržnici. To samo dodatno pokazuje koliko starije osobe cijene dobar odnos s ljudima s kojima su u kontaktu i koji imaju dobar odnos prema njima.

Starija kćerka i majka razgovaraju

Lojalnost prema vrijednostima

Pored lojalnosti prema dragim ljudima, osobe starije životne dobi su jako odane i vrijednostima i idealima koje njeguju cijelog života i koje su vjerovatno naslijedile od svojih starijih, a kasnije ih prenijele i na svoju djecu i unuke. Iako takve vrijednosti moderne generacije promatraju kao zastarjele, one su ipak jako važne jer čine temelj porodice, pa čak i naroda.

Neke od vrijednosti koje starije osobe njeguju i cijene svakako uključuju vjerske običaje kao što su izbjegavanje rada nedjeljom koja je rezervirana za odmaranje, odlazak na vjerska okupljanja, slavljenje porodične slave i brojni drugi običaji koji su vezani za lokalnu tradiciju. Starije osobe su odgajane na način da su u njih usađene vrijednosti poštovanja starijih i autoriteta bespogovorno, dok su takve vrijednosti kod mlađih manje prisutne jer oni poštovanje prema drugima promatraju kao nešto što se treba zaslužiti, a ne kao nešto što je zagarantirano starosnom dobi.

Pored toga, starija životna dob prepoznatljiva je po tome što ne vrednuje u tolikoj mjeri sve one stvari koje su mlađima važne: nov i skup automobil, luksuzne stvari, kratkotrajna zadovoljstva kao što su komadi odjeće i obuće. Tokom svog života, penzioneri su imali priliku zarađivati i trošiti novac na razne stvari, ali dolaskom u treću dob, većina njih u još većoj mjeri svoju pažnju poklanja stvarima koje su im istinski važne i nezamjenjive, a to su dragi ljudi, umjesto na prolazne stvari koje su lako zamjenjive.

Lojalnost prema stvarima

Starije osobe u raznim stvarima prepoznaju sentimentalnu vrijednost, iako sami predmet i ne mora imati neku značajnu materijalnu vrijednost. Fotografije, knjige, albumi, stare gramofonske ploče, čestitke, nakit, pa čak i pribor za jelo – predmeti koje penzioneri brižljivo čuvaju i paze, ali ne zbog njihove skupoće već zbog uspomena na koje ih ti predmeti podsjećaju.

Baka ruča sa unukom

Bake vrlo često čuvaju nakit koji im je muž poklonio u mladosti ili nakit koji su naslijedile od svoje majke ili bake. Iako se ne mora raditi o nakitu velike vrijednosti, za njih je neprocjenjiv te će biti ostavljen u naslijeđe mlađim članovima porodice. Također su vrlo vezane za tradicionalna kuhinjska pomagala koja su sačuvale od zaborava još od mladosti. Iako će im djeca i unuci rado pokloniti neko moderno pomagalo kako bi im olakšali svakodnevicu, primjerice električni mlin za kavu, većina starijih žena će ipak s ljubavlju čuvati onaj tradicionalni. Osim toga, puno više vrednuju rukotvorine nego masovno proizvedene proizvode zbog čega i u poznim godinama brojne penzionerke slobodno vrijeme provode u pletenju džempera, čarapa, izradi goblena ili čipkanih stolnjaka.

Slična situacija je i s muškim pripadnicima starije generacije. Vjeruju u popravljanje pokvarenih stvari, umjesto u bacanje i kupovinu novih. Upravo iz tog razloga ćete često vidjeti djeda koji vlastitim rukama popravlja napukli stol, stavlja zakrpu na probušenu gumu unukova bicikla ili pokušava popraviti stari radio. Takve situacije ne samo da štede novac penzionerima, već im pružaju i priliku da budu korisni i radno aktivni u okrilju vlastitog doma te da slobodno vrijeme iskoriste na produktivan način.

Upravo je lojalnost vrlina koju Prvo penzionersko mikrokreditno društvo cijeni te smo stoga za sve svoje lojalne klijente pripremili mogućnost podizanja kredita Lojalan klijent. Kredit Lojalan klijent nudi penzionerima mogućnost dizanja kredita za različite namjene s nižim mjesečnim ratama usklađenim prema mogućnostima penzionera. Svi penzioneri Fonda PIO RS koji su trenutno aktivni ili su bivši korisnici kreditnih usluga PPMKD imaju mogućnost dizanja ove vrste kredita.

Podijelite na društvenim mrežama

Imate pitanje?

Ukoliko želite da nam postavite pitanje, možete nas dobiti na nekoliko načina: telefonom, putem maila i kontakt forme.